INFORMATIE

Denkt u over het aankopen van een droomhuis in Spanje?
Lees eerst deze belangrijke informatie.

Meer weten? Neem contact met ons op!Kosten bovenop de aankoopprijs

U dient bij de aankoop van een huis rekening te houden met bepaalde extra kosten bovenop de aankoopprijs. Deze bijkomende kosten bedragen maximaal 15 procent van de aankoopprijs (ruim gerekend).

De kostenposten zijn als volgt:

 • BTW (10%)
 • Security
 • Advocaatkosten
 • Notaris kosten
 • Contracten voor aansluiting van water en elektriciteit
 • Taxen voor gemeente, provincie, landregister
 • NIE behandeling
 • Vertalingen (bv contract van Spaans naar Engels vertalen)

Jaarlijkse kosten

Wonen in Spanje brengt bepaalde jaarlijkse kosten met zich mee. Deze kunnen verschillen van de kosten in België dus lees goed onze informatie.

Een greep uit de jaarlijkse kosten:

 • Gemeenschappelijke kosten van het gebouw
 • Verzekeringen (brandverzekering, inboedel verzekering)
 • Non resident taks
 • Suma (grondlasten)
 • Verbruik water en elektriciteit

Gemeenschappelijke Kosten

Voor gemeenschappelijke kosten in een project rekenen we tussen de 45 en 75 euro. Deze kosten verschillen van van project tot project en zijn afhankelijk van een aantal factoren.

Een greep uit de gemeenschappelijke kostenposten:

 • Verwarmd zwembad
 • Lift
 • Gelegen op golfterrein
 • Binnenzwembad
 • en meer ….

Het beheer van een appartementsgebouw is niet 100% hetzelfde als in België.

Een reservefonds wordt niet direct aangelegd, als er grote kosten in het vooruitzicht zijn wordt dit dan besproken op de jaarlijkse vergadering en wordt er door middel van een stemming beslist of deze kost al dan niet uitgevoerd wordt.

Het onderhoud van zwembaden en tuinen wordt door een lokaal bedrijf gedaan, als men niet tevreden is van dit bedrijf wordt ook dit voorgelegd op de algemene vergadering.

Er is ook meestal een voorzitter aanwezig, dat is iemand van de bewoners van het gebouw die er resident is of er toch heel vaak is. En hier geldt dezelfde regel, indien men niet tevreden is van de voorzitter kan deze ‘weggestemd’ worden.

Als niet alle appartementen verkocht zijn draaien de mede eigenaars NIET op voor de gemeenschappelijke kosten van de leegstaande appartementen, deze kosten worden steeds door de bouwer betaald tot alles verkocht is.

Onroerende voorheffing

Onroerende voorheffing voor residenten is duidelijk goedkoper dan in België. De kost van de heffing betreft slechts de helft van de kost in België.

Voorbeeld:
Voor een appartement waarvan het KI 300 euro is, is de kost voor een tweede verblijf taks 150 euro per jaar.
Voor een woning liggen de kosten iets hoger.

Uw aankoop en betalingsvoorwaarden

Verloop van de betaling van nieuwbouwprojecten

De betaling gebeurt sowieso in de vorm van schijven. Bij een aankoop wordt een ‘reservatie’ van 3000 of 6000€ gevraagd. Voor aankopen van villa’s boven de 500000€ is het normaal dat de reservatie 9000€ kost. Doordat de verkoop zo snel gaat moet de bouwer een zekerheid hebben dat je het appartement of de woning zal kopen, een optie van 3 weken is dus onmogelijk!

Best ook eens te vermelden dat bieden niet mogelijk is. De prijzen staan vast en de projecten zijn zeer populair waardoor er niet valt te onderhandelen met de bouwer.

Bij tweedehands verkopen is er soms wel een mogelijkheid om te onderhandelen over de prijs, daar helpen we u dan ook met plezier mee!

Dan zijn er afhankelijk van bouwer tot bouwer verschillende systemen, de ene bouwer vraagt een voorschot van 30% of 50% en dan de rest te betalen bij akte. De andere bouwer werkt in schijven naargelang de bouw vordert.

De bouwer moet een bankgarantie geven, als dit niet het geval is blokkeren wij de verkoop, wij werken enkel samen met betrouwbare bouwers. Daarvoor wordt dan ook een advocaat ingeschakeld. In Spanje hoeft de notaris die formaliteiten niet te controleren om de akte te doen verlijden en aldus is juridisch advies en begeleiding geen overbodige luxe!

De sleuteloverdracht gebeurt ook bij de akte.

Meestal wordt voor de akte een volmacht aan de advocaat gegeven. Anders moet je naar Spanje op de datum die zij zeggen, als dit dan niet schikt voor jullie wordt dat natuurlijk een moeilijke opdracht. De sleutel blijft dan ook in bewaring bij de advocaat

Er is ook een 10- jarige aansprakelijkheid voor de bouwer. (waarborgtermijn)

Aankoopprocedure

Bezichtiging van verschillende projecten ter plaatse

Indien u overgaat tot aankoop vragen de projectontwikkelaars een voorschot van 3000€ – 6000€ -9000€ afhankelijk van project (reservatiekost, deze dient al als eerste voorschot).

Het pand wordt voor u gereserveerd.

Uw advocaat vraagt alle documenten (bankgaranties, verkoopovereenkomst, verzekering, bouwvergunning…) i.v.m. uw woning/ appartement ter controle en eventuele aanpassingen in uw verkoopovereenkomst wordt in uw voordeel aangepast.

Indien alles in orde is kunt u overgaan tot het ondertekenen van de verkoopovereenkomst.

U wordt uitgenodigd in Spanje voor het aanmaken van uw NIE- nummer, openen Spaanse bankrekening en eventueel keuze materialen.

Alle voorschotten worden gestort op de derden rekening van de advocaat, enkel bij goedkeuring door de advocaat wordt het geld doorgestort naar de rekening van de project ontwikkelaar, dit gebeurt zo bij alle schijven die moeten betaald worden.

Bij oplevering wordt een datum vastgesteld voor het verlijden van de akte bij een Spaanse notaris. Tegen dat moet alles betaald zijn en ontvangt u de sleutel en bent u de officiële eigenaar, proficiat!

Waarvoor staan wij?

Uw droomhuis kopen; veilig en op maat van Uw wensen!

Een aankoop met ons kantoor verloopt zeer veilig, het advocaten kantoor waar wij mee samenwerken is streng voor de bouwers, alles wordt tot in de puntjes gecontroleerd en daar zijn onze klanten ook steeds zeer tevreden over.

De gemeenschappelijke kosten/ reservefonds heeft men tot nu toe bitter weinig nodig aangezien alle projecten nieuwbouw zijn.

Ook goed om te weten is dat er tegenwoordig ook rekening gehouden wordt met de energie normen. De appartementen zijn goed geïsoleerd!

Voor de rest is het leven daar heel aangenaam, zon, lekker eten, veel genieten en doordat de Spaanse bevolking niet zo gestresseerd is als wij Belgen neem je een beetje hun rust over en is het écht mogelijk om tot rust te komen ☺

Bij ons is het ook steeds ‘thuiskomen’ doordat je zelf je appartement inricht en er een thuis van maakt heb je niet enkel een tweede verblijf maar ook een tweede thuis.

Veel mensen vragen ons, als je een appartement hebt in Spanje, dan ga je toch nergens anders meer op reis? Wel we hebben veel mensen die toch merken dat ze nog mooie reizen maken, natuurlijk ga je sneller eens naar Spanje als je enkele vrije dagen hebt want door de goedkope vliegtickets en de gemakkelijke verbinding is dit geen grote overbrugging.

In de luchthaven wordt dan meestal een auto gehuurd, dit is ook zeer goedkoop en gemakkelijk. Ophalen in de luchthaven als je aankomt en in de luchthaven terug afzetten als je vertrekt.

Hopelijk is dit duidelijke informatie! Indien er nog vragen zijn mag je zeker bellen of een e-mail sturen!

U kunt steeds contact opnemen ook voor het bezichtigen met doel tot aankoop.

Wij organiseren graag alles voor U (laat zoveel mogelijk details na over wat voor U belangrijk en/of een noodzaak is!) op zoek naar Uw droomhuis!

Wie we zijn

RITAMAR is gespecialiseerd in sales en management in Spanje. Onze klanten worden altijd geadviseerd door ons team van advocaten en adviseurs.

Onze specialiteit is het gebied van Costa Blanca en Costa Cálida, waar we enkele mooie kusten, een perfect klimaat en mooie stranden hebben. De producten en promoties die wij aanbieden zijn huizen, nieuw of tweedehands, appartementen, Villa’s, bungalows, penthouses, Héél belangrijk dat U ons zo fijn mogelijk uitlegt wat Uw prioriteiten en wensen zijn!

Ons bedrijf geeft een garantie van advies, dankzij onze professionele team van advocaten en managers ter haar beschikking tijdens de verkoop, in advies, fiscaal, notaris, Visa, hypotheken, enz… veilig te laten verlopen .

Voor onze klanten verschillen wij door onze professionaliteit en betrouwbaarheid!

Al het advies kan makkelijker dankzij alle talen die wij spreken.

Gebouwen, land… we werken altijd op maat van de klant!

Bezichtigingen voor aankoop

Wij organiseren bezichtigingstrips voor mensen die een aankoop in Spanje willen doen.

 • Vluchten heen en terug naar Spanje/ Alicante
 • Afhalen van en naar de luchthaven
 • 3 of 4 dagen hotel
 • Ontbijt en lunch
 • Bezichtigen van projecten
 • Verkennen van de omgeving

Indien men deze trip wil doen is het wel nodig dat je klaar bent om te kopen, omdat we vaak gemerkt hebben in het verleden dat mensen er enkele weken over willen nadenken en dat hun appartement of woning dan al verkocht is aan iemand anders, dat is dan zeer jammer en de zoektocht kan opnieuw beginnen. Wij doen echter wel steeds ons best om het appartement zo lang mogelijk ‘vast te zetten’ zodat de klant de mogelijkheid heeft ‘er een nachtje over te slapen’ omdat wij natuurlijk ook beseffen dat dit niet zomaar een kleine aankoop is!

Deze trips zijn ook persoonlijk, de trip gaat door wanneer het u het best past . Er zijn ook geen andere mensen mee, enkel jullie, Rita en/of Bernard.

Verhuren

Indien u uw woning of appartement wenst te verhuren kunnen wij ook hier samen werken, wij zorgen voor de reclame, houden sleutels bij en geven deze mee aan uw klanten, kijken of uw appartement of woning in orde is wanneer de huurders vertrekken, zorgen voor het poetsen van de woning , afhankelijk van hoeveel diensten betaal je tussen de 15 en 25% van de huuropbrengst. In samenspraak kun je ook uiteraard steeds zelf bepalen wanneer je wenst te verhuren!

Pic

Rita De Brabander
Algemeen directeur

Pic

Rita De Brabander
Algemeen directeur

Pic

 


Inspectiereis

Wil je
uw huis verkopen?

Wij kunnen je helpen

Klik hier Voor meer informatie
Over ons

Ritamar Properties is een bedrijf dat in 2016 werd opgericht, met 10 jaar ervaring in de vastgoedsector. In ons bedrijf verkopen we nieuwe woningen, wederverkoop en uit bankbeslag woningen. Daarnaast is men altijd goed geadviseerd door ons team van advocaten en consultants voor veiligheid en correcte afhandeling van Uw aankoop/verkoop.

Vind ons

RITAMAR PROPERTIES S.L

CIF: B-54930433

AVENIDA L’HERBA BONA 47 Huis 12

URBANIZACIÓN EL RASO

GUARDAMAR DEL SEGURA P.C. 03140

© 2021 ● LegaalPrivacySite Map TOP Ontwerp & programmering: Mediaelx